Korzyści ze stosowania oleju arganowego kosmetycznego

Posted on 18/07/2017 6:33am

Olej arganowy wyrabiany jest z orzechów arganii żelaznej - drzewa będącego gatunkiem endemicznym Maroka. Panie ze wszystkim stron świata pokochały właśnie ten arganowy. Obecnie wykorzystywany jest on nie jedynie w kuchni, ale również w kosmetologii.




olej arganowy
Author: Steve wilson
Source: http://www.flickr.com


Wielość zastosowania oleju arganowego wymusiło produkcję masową.


Olej arganowy swoją popularność zyskał za sprawą wielu właściwości prozdrowotnych oraz upiększających. To wyjątkowo cenna substancja naturalna, która wykazuje dobroczynne działanie dla skóry - nawilżające, przeciwzmarszczkowe i poprawiające elastyczność. Ponadto, wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu może być zbawiennym środkiem dla tych osób, które borykają się z problemami skórnymi takimi jak np. trądzik, łuszczyca bądź egzema. Olej arganowy przyspiesza gojenie się ran. Rewelacyjnie działa również na włosy. Wcierany w skalp poprawia ogólną kondycję włosów i pomaga zwalczać łupież. Nakładany na końce włosów dodaje im blasku i zapobiega rozdwajaniu. Można go również wykorzystywać jako naturalny środek do pielęgnacji rąk oraz paznokci. Olej arganowy może zwalczyć problem odchodzących skórek przy paznokciach. Dodając odrobinę oleju arganowego do Kremu do rąk zyskamy ochronę przed szkodliwym wpływem czynników pogodowych - więcej o kremie do skóry atopowej.


Nie trzeba wybierać gotowych produktów, by poznać dobroczynne właściwości oleju arganowego.




Warto kupić czysty, naturalny olej arganowy, ponieważ w tej sytuacji proste rozwiązanie może okazać się dla nas najlepsze. Jeżeli interesuje nas naturalny, kosmetyczny olej arganowy apteka to miejsce, gdzie na pewno możemy odnaleźć ten specyfik w atrakcyjnej cenie.

Tags: oczy, twarz, Krem, apteka